Одељење биохемијске лабораторије


Начелник сектора заједничких медицинских делатности:

  • Prim. dr sc. med. Ненад Лујић

Начелник:

  • Prim. dr sc. med. Радмила Ковачевић (специјалиста медицинске биохемије)

Главна сестра:

  • Гордана Грбовић

 

Активности Одељења

Одељење је специјализовано за спровођење лабораторијских анализа из области савремене клиничке дијагностике. Применом најсавременијих апарата омогућено је да пацијент у најкраћем року добије резултате неопходних анализа за успостављање дијагнозе, праћење тока болести и ефикасности примењене терапије.

Одређивање лабораторијских анализа се изводи на аутоматским анализаторима (Beckman Coulter, AU640; Beckman Coulter, AU400; Roše, Cobas e411; Ilyte) који омогућавају рад анализа из свих области клиничке биохемије. Уз класичне анализе за праћење метаболизма основних параметара (шећера, масти, протеина, креатинина, урее, билирубина, итд.), ензима (AST, ALT, GGT, ALP; AMY, итд.), електролита, микроелемената, радимо и јединствене анализе из области имунохемије везане за хормоне, туморске маркере, срчане маркере, коштане маркере и маркере упалног процеса.

Комплетна крвна слика је један од најзначајнијих хематолошких рутинских лабораторијских тестова. Одређивање хематолошких параметара се изводи на аутоматским анализаторима (Beckman Coulter, HMX; Beckman Coulter, ACT diff.) који омогућавају добру диференцијацију при анализи крвне слике. Добра диференцијација је од непроцењиве важности јер пружа лекару велики број клинички значајних информација: за детекцију и праћење анемија, диференцијацију анемија, детекцију инфекција, алергија, системских хематолошких обољења, детекцију поремећаја хемостазе, праћење радио и хемотерапије и др. Мерење концентрације димера је битан елемент у дијагностици дубоке венске тромбозе и плућне емболије.

На одељењу постоје образовне активности које подразумевају обављање праксе и медицинских активности у оквиру различитих области лабораторијске дијагностике: биохемије, имунохемија, хематологије и анализа урина за студенте високе здравствене школе струковних студија. Обављају се вежбе за ђаке средње медицинске школе Звездара.

У лабораторији се дневно обради око 400 узорака крви и других биолошких материјала болничких пацијената и око 40 узорака амбулантних пацијената. Амбулантним пацијентима се раде анализе за дијагностику остеопорозе и анализе за контролу терапије остеопорозе.

 

 

Радно време лабораторије: Лабораторија ради 24 часа. Узимање биолошког материјала за амбулантне пацијенте се врши од 08-9.30 часова, а издавање резултата 09-17.00 часова.