Служба за неуро-ортопедију


Начелник:

  • -

Главна сестра:

  • -

 

Активности Одељења

Одељење је специјализовано за ортопедско лечење деформитета насталих као последица неуролошких обољења или стања односно последица неуромишићних болести као што су церебрална парализа, мијеломенингокела, дечија парализа (полиомијелитис), обстетрикална парализа брахијалног плексуса, стања спастичких одузетости екстремитета насталих услед лезија централног нервног система различитог порекла, перонеална мишићна атрофија (сензорно-моторна неуропатија односно Морбус Шарко-Мари-Тут), артрогрипоза, прогресивна мишћна дистрофија и друго.

Затим, са дугом и успешном традицијом спроводи се лечење конгениталних аномалија локомотроног система као што су развојни поремећај кука (конгенитално ишчашење и конгенитална дисплазија кука), конгенитална и рецидивантна сублуксација чашице, конгенитални еквиноварус, мететарзус варус и кавус стопала и друго.

На одељењу се са успехом лечи и јувенилна остеохондроза кука (Морбус Лег-Калве-Пертес, односно кокса плана) и хронична адолесцентна епифизиолиза главе бутне кости. Најзад, одељење се компетентно бави и лечењем повреда коштано-зглобног и мишићног система код деце и адолесцената, изузимајући повреде кичме. Захваљујући реномеу лекара, на одељењу се оперише значајан број страних пацијената у току године (то су пацијенти из бивших југословенских република и то углавном из Црне Горе и Босне и Херцеговине, односно Републике Српске).

На одељењу постоје образовне активности које подразумевају обављање праксе и менторских активности у оквиру различитих специјализација, као што су ортопедија са трауматологијом, дечија хирургија, ургентна медицина, физикална медицина и рехабилитација, медицина спорта, педијатрија и друго. Обављају се вежбе наших и страних студената, основи клиничке праксе и праксе из хирургије за студенте медицине, колоквијуми и испити.

Постоји дугогодишња успешна сарадња са Специјалном болницом за церебралну парализу и развојну неурологију из Београда, као и са рехабилитационим центром Бања Ковиљача.

Капацитет одељења је 40 постеља, а пацијенти су разврстани према узрасту и полу, и примају се до узраста од 18 година. Изузетак чине неуроортопедски пацијенти са деформацијама на локомоторном систему, за које не постоји ограничење за пријем у погледу година старости. Теже хендикепирани пацијенти и мала деца се примају са пратиоцем (мајком).

Захваљујући дугогодишњој сарадњи са предшколском установом „Чика Јова Змај“ и основном школом „Dr Драган Херцог“ из Београда, предшколска деца су укључена у целодневни рад са васиптачима, а деца школског узраста имају организовану наставу на одељењу.

 

 

Оперативни дани: Понедељак, среда, четвртак, петак (пре или после подне), субота (страни држављани)

Рад у амбулантама:  Четвртак 08 - 15.00h

Посете пацијентима: Сваки радни дан 15 - 16.00h, суботом и недељом 14 -16.00h